суботу, 20 лютого 2021 р.

20 ЛЮТОГО-ДЕНЬ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

 18-20 лютого 2021 року минають сьомі роковини кривавих подій Революції Гідності – розстрілу силовиками  мирних протестувальників на Майдані Незалежності та загибелі більше як ста чоловік, що увійшли в історію як Небесна Сотня. Україна вшановує пам'ять про цю подію як важливий етап новітнього українського державотворення.

Інформаційно-методичні матеріали 

до відзначення Дня  Небесної Сотні  

в  закладах  освіти  області   у 2021 році

 

У ці лютневі  дні Україна відзначає  сьомі роковини Небесної  Сотні… І хоча  офіційною датою вшанування пам’яті  героїв Небесної Сотні встановлено20 лютого,ми відзначаємо цю дату 18-20 лютого.  Девізом цьогорічного відзначення  є слова «Небесній Сотні.  Вдячні за свободу», а логотипом –  червоні, як пролита за свободу кров,  гвоздики на чорному тлі – символі вічного смутку за втраченими життями невинно убієнних героїв. Одна із гвоздик, перев’язана  рідною для української ідентичності жовто-блакитною стрічкою, небесного кольору...

         Постановою Верховної Ради України 17 лютого  2021 року, прийнятою 295 голосами,  Революція Гідності визнана  державотворчою подією,«одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи».

         Події 18-20 лютого 2014 року змусили здригнутися не лише Україну, але й увесь світ. Вперше в історії  відродженої незалежної  української  державності  влада застосувала проти  власного народу зброю у такому масштабі. Особливістю  ситуації  було те, що це збройне насилля стало виявом відвертого  небажання влади почути свій народ, котрий втомився слухати  декларації  про реформи та «покращення життя уже сьогодні»  і вимагав  реальних кроків  на шляху  інтеграції України до європейської спільноти.

Це був цивілізаційний вибір  українського суспільства, яким  влада знехтувала.Через це протестні виступи, котрі розпочалися у листопаді 2013 року, назвали Євромайданом.

Наступні події показали, наскільки потужним є запит суспільства  на зміни  та  звільнення від тоталітарної спадщини, а  прагнення до європейського майбутнього  України є невіддільні від сутності української ідентичності. Адже слоган «Україна – це Європа!» – став  ключовим меседжем  Євромайдану владі.

         Небесна Сотня – це апофеоз Революції Гідності, її найвищий, фінальний і – на превеликий жаль – трагічний акорд.   Адже  герої  Небесної Сотні –   від  юного студента до сивого шкільного учителя,  – представляли всю Україну. Від Донбасу до Закарпаття, від Чернігова до  Криму. Є у цьому списку «вічно живих» і два представники Буковини – підприємці Василь Аксенін  та Олександр Щербанюк.За нашу з вами нинішню свободувони заплатили найвищу ціну –   власним життям.  

Вічна слава і вічна пам'ять героям!!!

         Говорячи про Революцію Гідності, ми мусимо згадати  про видатну, воістину  всесвітньо-історичну роль у ній молоді. Адже молодь – найдинамічніша частина суспільства, не обтяжена спадщиною тоталітаризму. А її авангард – студенти, як представники інтелектуальної еліти нації  – першими вийшли на протести  після відмови влади від курсу на європейську інтеграцію.  І саме розгін Євромайдану у ніч на 1 грудня 2013 року  та побиття студентів  обурив українське суспільство найбільше. Адже йшлося  про майбутнє нації – її дітей.Прагнення молоді до свободи, подвиг молодих людей – учасників Революції Гідності,  назавжди будуть для нас еталоном громадянськості і самопожертви  заради Вітчизни.  Вони надихатимуть своїм  прикладом наступні покоління  борців  за власну  свободу  і свободу своєї нації. 

          Важливо зазначити, що  події Революції Гідності розгорталися у стольному Києві,в якому  через тисячоліття золотом сяють  куполи Святої Софії,  а – якщо потрібно ! – молотом у кожне  українське серце вдарить набат Михайлівського Золотоверхого собору. І саме тут, у сакральному для українства  місці – Майдані Незалежності, котрий став епіцентром протистояння громадянського суспільства і антинародного режиму, була  тоді передова боротьби за Європу.

«Феномен українського Майдану» насправді є виявом обєктивного ходу історії. Історії становлення  демократії  та боротьби за  утвердження  її інституцій, а в ширшому сенсі  розгалуженої  мережі структур громадянського  суспільства. Воно народилося  і заявило про себе у ході Помаранчевої революції  2004 року, а «гарячою зимою» 2013-2014 року  здало екзамен на «атестат зрілості».

         Як говориться у вищезазначеній заяві   українського парламенту, «трагічні події Революції Гідності, збройна агресія Російської Федерації, яка триває донині, тимчасова окупація Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, окремих районів Донецької та Луганської областей стались не в останню чергу внаслідок політики Віктора Януковича та сформованого ним злочинного режиму, який підтримувався Російською Федерацією і діяв всупереч національним інтересам України».

         Небесна Сотня змусила зупинитися нас усіх…  Сьогодні зрозуміло всім, що Революція Гідності дала  могутній імпульс  проникненню Свободи у всі пори українського суспільства, що нарешті скинуло із себе  світоглядні пута  комуністичної утопії і  цілеспрямовано  прямує до Свободи. Не дивлячись нінащо. Тому що СВОБОДУ НЕ ЗДОЛАТИ!

В.Федорак, методист ІППО ЧО.


Немає коментарів:

Дописати коментар