четвер, 29 березня 2018 р.

Розквітай , писанко!

Велокоднє диво-писанка.Коли береш писанку у руки, розумієш: це справжнє маленьке диво! І мимоволі поринаєш у далеке минуле українського народу. Писанку справедливо називають твором-мініатюрою, іноді це унікальний шедевр народного мистецтва. Писанка - це мініатюрний символ Життя. У писанкових орнаментах усе взаємно - пов'язане й цілісне. Символічні зображення неможливо сьогодні розшифрувати за допомогою слова, бо вони вже генетично ввійшли у свідомість нашаго етносу.
Учні нашої школи приймали участь у  конкурсі "Розквітай,писанко!". Учасники шкільного етапу розписували яйця технікою із використанням писачка та воску.Учні також підготували роботи для експозиції присвяченої до Свята Великодня.



Учасником ІІ  етапу конкурсу , який проходив 28 березня 2018 р.серед шкіл Чудейської ОТГ , став учень 8 класу - Патраучан Іван.

Учень підготував , уявив майбутню писанку та склав схему розташування орнаменту на поверхні яйця. Він набрався терпіння та виконував кожен крок послідовно. Від простішого елементу до більш складного, від загального орнаменту до деталей. В результаті учасник отримав прекрасну писанку червоного кольору , що означає радість , життя , любов , для молодих — надію на одруження.Він обрав для розпису орнамент "Ружа" або "Зірка", який символізує сонце і вранішню зорю. Містить в собі косий хрест, прямий хрест , а також лівосторонню і правосторонню свастики. В народній символіці -  незмінний символ любові. Подарувати писанку з ружею означало освідчитися в коханні.

За свою роботу учень отримав ІІ місце.




Виставка до Свята Великодня 
"Розквітай,писанко!"


Немає коментарів:

Дописати коментар